Reeder för iPhone – iPad – iPod och Mac

Vi har alla provat mängder av dem, de där feed-läsarna. De där apparna som hävdar att de kommer göra skillnad. Som kommer se till att alla dina flöden kommer till dig, på bästa möjliga sätt. Vissa genom att harmoniskt undvika att nämna hur många olästa du har. Vissa genom att berätta hur snygga de är, vissa genom alla funktioner.

Man blir sällan nöjd. Det är oftast samma sak. Något stör, något är inte som man vill. Det känns fel.Men, efter att ha provat hundra och en till, har jag nu en som faktiskt är bra.

Reeder, heter appen. Den är snygg, den är funktionell och den är enkel att använda. Man kan ändra det mesta eller låta allt vara, du får funktion vad du än väljer.

Dessutom är ikonen snygg, något som många kommer tycka är det sämsta argumentet i världen. Men, nu när appar är mer och mer lika varandra, så har själva ikonen blivit en grej. Den ska ju ta en del av min skärmbild, en bild som jag ser varje dag. Det är ju min telefon, och det ska vara snyggt. Så snyggt som möjligt. =)

Åter till reeder, appen läser av RSS-flöden. Vilket gör att du slipper gå in på alla bloggar och sidor du följer. Istället lägger du till din kompis bloggadress och vips, så får du in alla nya inlägg till appen reeder. Perfekt för att hålla koll, helt enkelt.

Du kan sortera in flödena i olika mappar, så att ett flöde kan handla om ”virkade mössor till hundar” och ett annat kan handla om världens bästa recensioner av appar. Du skriver förstås in www.ferdi.se och vips så hittar appen att det finns ett flöde att tillgå. Du får en fråga om du vill prenumerera på flödet och får välja mapp, sen är det klart. Bloggar och information om olika ämnen blir lätta att få koll på, du väljer dessutom hur långt tillbaka du vill se information. Något som gör att du alltid har det senaste halvårets inlägg med dig i fickan, för läsning när det passar.

 

Appen synkar med de flesta stora tjänster. Vill du dela med dig av ett intressant inlägg så kan du lägga ut det på sociala nätverk, du kan spara det för dig själv genom att skicka det till exempelvis Evernote (en slags digital hjärna och arkiveringsfunktion i molnet) eller till appar som samlar läsbart material. Läsbara saker som du vill läsa sen, inte nu… Kopplingarna är styrkan, du behöver inte använda dem, men har stora möjligheter att få informationen dit du vill.

Inlägg i en RSS-läsare blir textbaserade, med bilder. Men teckensnitt och ”känslan” av en viss hemsida försvinner. Det är både fördelen och nackdelen, att man får informationen och inläggen i ett mailliknande format. Det gör att du slipper ta hänsyn till konstiga sidor med svårläst text, att du kan vara trygg med att det ser likadant ut varje gång. Något som är fantastiskt bra och en stor del av existensberättigandet av läsare. Men visst, känsla och form kan påverkas.

Om det är viktigt så bör man läsa inlägget på webben. Här har appen stöd för att öppna inlägget på webben, så man får se allt orginal. Bra  också om något strular eller om man bara får se en del av inlägget i sin RSS-läsare. Appen läser in sidan som om det vore en vanlig webläsare, och du får full koll på läget.

Du har flera olika sätt att sortera, du kan stjärnmärka inlägg genom att dra med fingret från höger till vänster över ett inlägg. Så gör jag när jag går igenom listan på hur mycket som helst, lätt att stjärnmarkera de man vill läsa. När man skummat igenom rubbet kan man sätta sig och läsa igenom allt som har en stjärna. Smidigt för mig, men det finns säkert en massa smarta sätt.

Eftersom du så lätt får möjlighet att skicka inläggen till Twitter, Facebook, Readability eller Evernote, så får du alla möjligheter att ha vilka rutiner du vill. Läsa var och hur du vill och spara vad och hur du vill.

Under tiden som du har en funktionell app som inte saknar något, så är den otroligt snygg. Minimalistisk, smart och diskreta knappar med mjuk styrning. 

En app för iPhone, iPad, iPod, Mac, när den är som bäst. Smidig, funktionell, snygg och inte massa trams. Enda nackdelen är att den kostar en liten slant, men vill man slippa reklam och halvdåliga appar, så har utvecklingen börjat gå åt det hålllet, Man lär oftast betala en liten peng för att få något som är bra och för att slippa bli produkten själv.

Just den här appen är en av mina favoriter, av alla kategorier. Ska du lägga en peng för första gången, och kanske sista. Så är det den här appen du ska börja din betalande framtid med 😉

Reeder for iPhone – Reeder for iPad – Reeder for Mac