Writer – en app för oss som skriver mycket.

Jag ser mig själv som en som skriver ganska mycket. Om det inte är en massa ord som plitas ner här på bloggen, så är det mycket ord som skrivs på jobbet. Men också privat, blir det en hel del ord. Det passar mig, att sätta ord på saker och ting. Sortera tankar, läsa vad man själv har skrivit. Försöka förstå vad man själv menar med saker ibland.

Ord, är till stor nytta för mig. Det har de alltid varit. På olika sätt.

Då kommer man till själva skrivandet. Jag vill kunna skriva så ostört som möjligt. Jag vill inte ha en massa reglage och en massa knappar överallt. Så lite som möjligt som stör det man vill åstadkomma – att få ner orden och få översikt över vad man skriver.

Office och Word har jag aldrig gillat, det har alltid varit för ”stort” och krävande. För mycket understrukna ord överallt, för mycket tjafs om grammatik och fel. Innan man ens hunnit tänka klart vad man ska skriva, så är kontrollen där och förklarar hur man ska skriva. Dessutom så har det alltid varit krävande, tungt och segt.

Men, i brist på annat så har man använt det som finns. Ett tag skrev jag faktiskt i det lilla programmet ”Anteckningar”, för att slippa allt tjat. Men, det var på min bistra Windows-tid.

När det blev Apple och Mac för hela slanten, och när Mac App Store öppnade portarna. Så fanns det plötsligt en massa små program, som utger sig för att vara skräddarsydda för precis mig. Som har precis det jag behöver, och som har tagit bort det jag inte behöver.

Efter att ha provat några stycken, så är jag förälskad. I appen iA Writer.
Den finns till både Macen och till iPhone/iPad, och har den perfekta känslan för att skriva och åter skriva. På din iPhone och iPad får du till och med ett eget tangentbord, som har kommatecken och annat, för att du snabbare ska kunna skriva.

Inga knappar stör, det är kritvitt, det är ett tjusigt teckensnitt och jag kan få allt i helskärm. Dessutom har den tekniska fördelar. Börjar jag skriva något på min iPhone, så kan jag tryggt fortsätta på datorn. Eller andra hållet. Du kan dessutom välja att skicka runt filerna via Dropbox, om inte iCloud faller dig i smaken.

I senare versioner finns även möjlighet att skapa mappar för att hålla koll på sina alster, vilket gör att det nu fungerar ännu bättre.

Writer har små funktioner som gör att du kan få fokus på bara en mening i taget. Perfekt när det gäller att formulera sig med största möjliga perfektion!

Förutom några få funktioner, så blir din text som de blev i anteckningar. Det blir ren och oformaterad text, som du kan klistra in här och där på webben. Utan att texterna ändras och blir konstiga vid inklistringen.

Writer är ett fantastiskt program, som gör precis vad den ska göra. Den låter dig skriva, utan att tjata på dig, utan att blinka och tjuta, utan att ett gem hoppar runt och frågar vad du tycker om Bill Gates. Allt, slipper du. Och du kommer så nära en gammal hederlig skrivmaskin du kan, i dagens tekniska värld.

iA Writer för iPhone och iPad iA Writer för Mac