Vattentäta skal på semestern

Nu är det semestertider och det är risk att dina enheter får följa med ut i båten eller till stranden. Det är inte tokigt, eftersom det kryllar med appar som både fixar GPS-navigation på sjön och hittar närmaste badställe.

Men, vad händer om din iPhone, iPad eller Android hamnar i vattnet? Då är livet slut, som vi känner till det. Semestern är förstörd, de senaste bilderna ligger i iCloud och väntar, men du är upprörd och har panik ändå.

Lösningen OM du redan tappat en enhet i vatten är att fort som tusan stänga av den, sen ta fram en fryspåse eller liknande och fylla påsen med torrt ris. Sen stoppar du i enheten där och väntar till att den dragit åt sig all fukt. Gärna att du väntar ett dygn. Efter det kan du kolla om den lever eller inte. Gör inte som de flesta brukar göra, starta den inte direkt efter att den kommer upp från vattnet. För att se om den fungerar. Det är DÅ den går sönder, elektronik kan klara sig om det är fuktigt eller blött. Bara om ström inte rör sig genom komponenterna!

Men, har du inte doppat iEnheten så kan du förebygga ovan scenario. Lösningen på problemet heter vattentäta fodral. Jodå, det finns och det funkar.

Vattentäta produkter bör alltid testas innan de används för att vara säker på att den inte har gått sönder och fortfarande håller tätt. Touchen på skärmen fungerar inte under vatten.

En översikt över alla produkter som presenteras nedan, hittar du här. Produkterna kommer från OverBoard. Det hörs ju på namnet att det är precis vad man är ute efter. Tydligen så startades företaget genom att grundarna Dan och Joel var på thailändska ön Phi-Phi. I en dykbutik hittade de en vattentät väska, som blev starten till att få till produkter för att skydda sina iPhones och iPads.

Först, ett skal till iPhone. Som du köper genom att klicka på bilden eller här. och genom att du betalar 299kr
Den klarar 6 meter djup och har en baksida med LenzFlex, för tydliga bilder. Alla funktioner når du och den håller damm, sand, smuts och vatten borta. Självklart kan du också prata i telefon när fodralet är stängt, eller förseglat.

Vill man lyxa till det lite extra. Så finns det också fodral som är ett vattentätt Sportarmband. Den flyter om den tappas i vattnet och har utformats särskilt för att kunna njuta av musik trots att man är runt och i vatten. 6 meters djup gäller här också. Dessutom lär du använda vattentäta hörlurar, om du ska rocka loss. Den köper du genom att klicka här eller på bilden till höger. Samt betalar 429kr.

Till detta behövs vattentäta hörlurar, om du nu är ute efter att lyssna på musik. Dessa kostar 399kr. De håller tätt ner till 6 meters djup och passar de flesta musikspelare. Du får med small, medium och large öronproppar, så de borde passa de flesta strandöron. De finns i svart eller vitt och kan beställas genom att klicka på bilden eller klicka här… Jag har själv inte provat dessa, men enligt leverantör så ska ljudet vara såpass att de ger ett ”bra ljud”. Något som inte säger alltför mycket.

Till sist, din kära iPad måste ju få följa med på semestern. Sitter du i båten eller på stranden med din iPad så lär smuts och vatten hållas borta. Det löser vi genom ett fodral från Overboard. Den kan användas till andra produkter, E-boksläsare och vad du nu kan få plats med. Även här kan du göra allt som behövs och den klarar 6 meters djup. Du har handtag på baksidan och stoppad rygg. Denna flyter också, om du tappar den i vattnet. Ytterligare coola namn för att beskriva hur tätt allt sluter sig finns här, Slide Seal System är det som gäller. Det låter ju helhäftigt, eller hur? 😉 Du betalar 649kr för denna och löper den genom att klicka på bilden eller klicka här…

Så, för att avsluta så kommer semestern kunna bli en blöt variant. Även om vädret inte håller måttet, så kommer du vara beredd på det mesta. Regnar hela sommaren bort, vilket det verkar vara risk för. Så kan du stå ute i regnet med dina prylar ändå. Det är en klen tröst, men en torr tröst.