Nå ALLA dina bilder från alla enheter via iCloud

example_2Nu kommer hela ditt bibliotek kunna tas om hand av Apple. Det betyder att du inte längre har en kamerarulle utan att alla bilder egentligen ligger i din iCloud Drive.

Det gör att du kan betala Apple exempelvis 3 5 kr per månad (som jag betalar just nu) för att få 200GB utrymme. Det gör att alla mina videor och bilder får plats och jag kan då nå rubbet från Bilder i min iPhone. Eller nå allt från Bilder i min iPad, eller via Mac när nya versionen Yosemite är ute.

Men du kan redan nu aktivera detta via inställningar – icloud – bilder – iCloud Photo Library (Beta)

examplePå samma ställe kan du också välj ”Optimera iPhone-lagring”. Det betyder att det sparas något mindre bilder på din telefon eftersom skärmen ändå är mindre, medan det sparas större versioner på din iPad och störst på din dator där du behöver kunna se original. Du kan välja att ha orginal på iPhone och iPad också, men det finns fördelar med att låta de mindre versionerna synka automatiskt.

Det finfina med det här är att du kan redigera en bild, räta ut, ändra färgsättning och kanske beskära den och då är det egentligen den lilla versionen av bilden du redigerar. Men då räknar Apples programvara ut hur du har ändrat bilden och ser till att ändringarna görs på orginalfilen i full stolek. När du kommer hem och tittar i datorn så är allt redigerat precis som du valde att göra det på bussen hem. Självklart finns möjlighet att backa också.

example_1Jag vill varna för att det här är en BETA, alltså inte en funktion som är helt ”redo”. Men det verkar som att funktionen är riktigt bra gjord. Jag tror att den ligger som BETA för att Mac ska få sin uppgradering Yosemite först, innan allt är komplett. Själva funktionen kan du dock aktiva för dina enheter direkt.

Inge mer kamerarulle. När allt är uppladdat är kamerarullen hos Apple framöver.

Du kan fortsätta med Bildström förresten. För att dela till andra och för att spara till iPhoto som fortfarande är sättet att hantera allt, till Mac Yosemite är ute och både Aperture och iPhoto ersätts med ett program som kommer klara allt som de båda föregånarna klarar under namnet ”Bilder”.