Kryptera mera! Blackphone släpper ny telefon

Blackphone släpper ny telefon och platta | Mobil.

 

Det kommer bli stort med kryptering. På något sätt har vi alla gett bort allt som är privat. Frivilligt och utan att tänka på eventuella konsekvenser.

Det har lett till katastrof för vissa människor. Folk som har fått bilder stulna och folk som övervakas både av företag och av sin respektive. ”Hitta mina vänner” används inte bara av goda anledningar, ofta håller appar som övervakar igång en svartsjuk sambo som vet precis vad sin respektive gör.

Förutom bilder och position så vet företag vem du är och vad du gillar, vad du tenderar att klicka på och varför. Jag är övertygad om att det kommer bli en stark motrörelse till dagens sätt att hantera oss på nätet. En reaktion som kanske börjar med Blackphone och liknande projekt.

Genom att kryptera samtal och meddelanden, men också  hela telefonens system. Den blir ingen storsäljare ännu, folk vet inte vad det ska vara bra för. Men det brukar finnas entusiaster som jobbar vidare, kriminella kan också ha ett intresse av att allt krypteras. På så vis blir det svårare för polisen att leta igenom, om det inte erbjuds en bakdörr av tillverkaren till polis och myndigheter.

Apple har börjar kryptera och säger nu att de jobbar på att deras kunder ska känna att de blir behandlade ärligt och transparent. Detta genom att Apple inte säljer informationen om oss, så att vi själva och vår användning – blir produkten. Att vi själva ska slippa vara produkten utan vår vetskap. Dessutom läckte Apple bilder genom ett hack mot deras servrar, vilket innebär katastrof för ett företag som Apple. Ett företag som nu har hand om hela vårt liv, med undantag för Google, som vet resten.

Vi har våra bilder, vår position och vi visar vad vi gör på nätet. Men det är inte alla som vill det, inte alla som vet hur det går till. När det händer något större, när det blir ett rejält hack och alla våra bilder finns hos grannen. Den dagen kommer det lossna rejält, den dagen kommer. Fram till dess kan vi testa lite Linux, lite PGP-kryptering och några appar eller tillägg. Allt detta gör förstås att det blir bättre och hemligare, dessutom lär man sig en del av att läsa in sig på kryptering, ett fantastiskt komplicerat och intressant ämne.

Krypterar du din mail? Det går att installera gratis programvara för att görs det, på så vis ökar du säkerheten enormt. Dessutom är det enkelt att installera men svårt att förstå. Kryptering måste bli bättre om vi ska lägga våra liv i händerna på Apple och Google så behöver vi veta att vi är en respekterad kund, inte en produkt eller en siffra som är till salu.  Myndigheter får svårare att samla bevis mot brottslingar, det är dilemmat. Tyvärr så finns det ingen mellanväg, att de får försöka bevisa brott utan att ha SMS eller mail där den misstänkte sänker sig själv. Befolkningen måste få kommunicera utan övervakning och det leder till att polisen inland blir utan digital bevisning.

Vi börjar alla inse att allt som finns blir digitalt och att allt vi gör kommer planeras och genomföras med digitala hjälpmedel. Desto mer beroende och desto mer vi använder, behöver vi tänka efter och kryptera.

Börja direkt, kryptera säkerhetskopian till din iPhone. Kryptera mail genom att skapa din privata nyckel. Kryptera hela din dator, har du en MacBook så kan du göra det direkt i inställningar.

Kryptera, kryptera kryptera! Mera mera mera…