Recension – Scrivener, för dig som är seriös med att skriva

Är du på jakt efter ett program som kan hjälpa dig att skriva din bok eller ett större arbete? Kanske en dikt eller en kort berättelse, eller ett manuskript av någon sort?

Scrivener är ett program som är förträfflig på att ta hand om helheten. Genom detta program får du hjälp med alla delar som annars kräver egen administration, att skriva noteringar, att skriva om alla karaktärer och att hålla ordning på vilka som är vilka. Att skriva in olika platser, som sen kan användas för att få en konsekvent berättelse med skildringar som du kan återkomma till.

Vad är det då som Scrivener gör som andra inte gör?

Scrivener är ett program som tar hand om hela processen, till skillnad från de flesta program som egentligen bara är textredigereare med olika smak och design så är Scrivener något helt unikt. Dels börjar programmet med att presentera flera välgjorda beskrivningar för hur varje ”mall” fungerar, dels har programmet videofilmer och hjälpfiler för att följa med dig i ditt skrivande. Det som är speciellt med Scrivener är att det är enormt genomarbetat och har flera olika underkategorier vid start av ett dokument.

Din berättelse:
Först av allt har du din berättelse, denna kan du dela upp i kapitel och olika scener. Både genom snabba överblicksbilder och genom att gå in i varje dokument. Här väljer du att dela upp din bok i olika kapitel om du vill och olika dokument eller scener. Programmet sköter resten, när du vill läsa igenom så sammanfogar Scrivener allt automatiskt, vilket gör att du själv slipper många knepiga sätt att hålla ordning på alla delar i din bok. Du flyttar och ändrar hur du vill och berättelsen ordnas i bakgrunden så att den går att läsa i följd.

Karaktärer:
Nästa del tar hand om karaktärer. I andra textredigerare kan du såklart också skriva och lägga upp ett arkiv med dina karaktärer, men det finns som en naturlig del i Scrivener och gör att det blir en fröjd att fördjupa sig i hur dina karaktärer känner, tycker och är. Du får ett slags formulär där du fyller i basfakta om en viss karaktär. Du kan sen fördjupa dig i varje karaktär med detaljer kring ögonfärg och temperament. För att verkligen visa hur noga programmet hanterar varje del så får du lägga till bilder eller kopplade filer. Allt för att du ska kunna ha en översikt och se hur dina karaktärer skiljer sig åt. Genom att ha denna funktion direkt i programmet blir karaktärbeskrivningarna förhoppningsvis gjorda med mer detalj och det blir enklare att hålla en konsekvent berättelse, där du när som helst kan återgå till dina anteckningar och få veta mer om dina karaktärer. Hårfärg, ögonfärg eller trovärdighet lär aldrig mer bli ett problem, då det inte ska behöva bli fel i din berättelse för att du själv missar någon detalj.

Platser:
Nästa del är en funktion för att hantera platser. Likt delen som hanterar karaktärer har platser en stark funktion i att hålla koll på viktiga platser i din berättelse. Du kan även här fördjupa dig och berätta om dina platser i detalj. Det gör att du kan ha full koll på områden och detaljer i beskrivningar. Även är minimeras risken för slarv eller fel i berättelsen, dessutom gör det att du kan fördjupa dig i platsbeskrivningar som i sin tur kan återanvändas i din bok. Kreativitet kan maximeras av att få skriva om saker från olika perspektiv. Genom det här sättet att få med sig sina anteckningar direkt i programmet, gör förhoppningsvis att du kan lyfta ur delar av karaktär eller platsbeskrivningar som i sig har blivit bra texter.

Rapporter:

Under denna flik får du möjlighet att lägga in alla möjliga typer av material. Pluggar du in ett visst ämne för att kunna skriva om det så har du här ett område där du kan spara undersökningar, rapporter och underlag. Ett arkiv där du har allt material som krävs för att kunna skriva klart din bok.

Template Sketch:

Här kan du skissa på olika alternativa karaktärer eller alternativa vändningar i boken, eller lägga in saker som du själv kommer på och som hjälper dig vara kreativ. Genom att få leka med olika perspektiv kan du få fram material som annars fastnat i huvudet. Inget av detta kommer automatisk med i boken utan att du väljer att kopiera in det.

Papperskorg.

Längst ner i menyn har du din papperskorg. Den gör vad man tror och tar hand om allt du slängt. Ett perfekt ställa för att återta delar som inte passade på ett ställe men som kanske passar på ett annat.

Programmet i övrigt:

Det finns massor av smås smidiga hjälpfunktioner i programmet. Allt från att söka igenom alla dina dokument på ett enkelt sätt, till att du kan göra klart en hel E-bok direkt i programmet. Du väljer omslag själv och Scrivener gör sen klart hela boken åt dig. Du får den färdig för att publicera i iBookStore eller till Amazon. Om inte det passar så kan du välja flera olika upplägg och skriva ut hela berättelsen för att skicka in till förläggare. Till skillnad från andra program så är det här ett program som verkligen är fokuserad på att hjälpa dig med hela processen i att skriva. Med fantastiska guider och med rejäla videogenomgångar så kommer du känna dig väl omhändertagen. Det enda som kan vara till nackdel är just dess fördel, att det finns så mycket mer än i andra program gör också att visssa kan bli avskräckta av alla funktioner. Men vet du att du kommer skriva mer än korta inlägg så är det här ett program för dig. Inget annat program hanterar andra filer på samma enkla sätt, inget annat program ser till att du har tillgång till hela projeket på samma sätt som Scrivener.

Komplett.

Börja skriva och du kommer ha svårt att sluta. Det här programmet tar fram det där lilla extra som gör att du hela tiden vill skriva lite till och lite till. Det är allt som krävs för att det ska bli något fantastiskt av dina texter. När allt är klart så är det verkligen klart, då hela boken görs iordning från början till slut. Ett fantastiskt program för dig som älskar att skriva, är det enda som kan sägas.

Kompatibilitet.

När jag först började använda programmet fanns det bara till Mac, nuförtiden finns det dessutom till Windows och PC-användare. Vi har inte testat PC-versionen av Scrivener men räknar med att det är samma typ av funktioner och upplägg. Även här skiljer sig Scrivener i att de har kompatibilitet åt Windows på samma gång, det är sällan man ser det hos konkurrenter.

Pris.

Programmet kostar 439kr och finns att ladda ner direkt på Mac App Store, köper du det direkt via hemsidan finns dock några andra versioner som gör att det kan bli billigare. En version finns för utbildning och det kan dessutom vara så att dollarkursen gör att priset blir lägre. Sist så finns där också en provversion av hela programmet, som gör att du kan testa i lugn och ro. Gå hit för att köpa via hemsidan. Visst är det en kostnad som säger att du bör ha nytta av programmet för att köpa, det är ingen programvara som kan köpas utan att tänka efter men ger dig värde för varje krona om du gillar att skriva och producera text för andra att läsa.
Här är en länk till programmet.

Utbildning:

För dig som vill gå djupare i alla funktioner så finns det flera böcker skrivna om den här omfattande programvaran. Här finns exempel http://www.literatureandlatte.com/books_on_scrivener.php

Betyg:

Självklart får programmet högsta betyg, det finns inget som kommer i närheten just nu. 5/5

Buy Scrivener 2 for Mac OS X (Regular Licence)