Signal

Varför en app som sköter kryptering?

På senaste tiden har något hänt med integritet och människors privata sfärer. Där man förr indirekt godkände amerikanska staten att läsa varje bokstav man skrev så har man idag en ändrad attityd. Folk är inte lika glada i möjligheten att andra kan läsa det man skriver.Argumentet -”Jag har inget att dölja, så mig får de allt titta på om de vill” hörs allt mindre ofta och flera som jag aldrig trott skulle bry sig skickar ibland en krypterad variant av sina meddelanden.

Det finns såklart olika bra meddelandeappar på marknaden men det är några som är extra bra medan andra knappt kommer över ribban säker.

Om du använder en app som är öppen ändra fram till den krypterade biten, då har du kommunikation som har en privat nyckel och en publik nyckel. För att förstå sig på kryptering behöver man normalt veta lite om detta, veta hur systemet och “tänket” är upplagt. Det har länge funnits läsningar som gör att du kan kryptera dina meddelanden men det är nu när appar slagit igenom som du faktiskt inte behöver kunna tekniken längre, du kan få allt att fungera genom bra byggda appar istället.
Signal är en sådan app. Som dessutom är gratis.
Appen ser till att meddelanden du skickar har hög kryptering och att det inte kan läsas av utomstående.

Andra funktioner är:

  • automatisk radering av meddelanden, ställ in om du vill att meddelanden raderas efter en dag eller en vecka. Helt utan att du behöver göra något manuellt.
  • gruppmeddelanden. Du kan självklart lägga till flera personer i en grupp och skriva med alla samtidigt.

  • skicka bilder och filer. Appen har stöd för att skicka både bilder men även valfria filer som också får automatisk kryptering. 

  • Videochat. Ganska nyligen har appen fått möjlighet att både ringa men röst och nu även med video. Dessa samtal deras självklart med samma höga kryptering. 

——


Om du verkligen vill vara säker på att det är rätt person som tar emot dina meddelanden så kan du när du träffar din denna titta på hens telefon och i appen Signal kan du där jämföra koderna som du har på personens kontakt med personens egna koder. 

Det finns faktiskt även en tagg som du kan stanna med din kamera för att slippa skriva alla siffror själv.
Det finns såklart argument mot dessa appar också. Men då är vi ofta inne på mer konspiratoriska idéer. Varför ska vi lita på just dem här “säkra” appen? Det kanske är precis vad de vill att vi ska göra och sen säljer de våra innersta hemligheter till NSA eller liknande. Eller att Facebook nu krypterar för att vi ska känna oss säkra men sen smäller det.

Det finns otroligt låg sannolikhet för att det skulle vara fallet.

Krypteringen gör att det behövs en nyckel från sändaren och mottagaren. Det betyder att företaget som står bakom inte ens själva kan läsa dina meddelanden. Det gör att du normalt kan vara ganska lugn.

Gör andra appar samma sak lika bra?

Ja och nej… många appar fokuserar idag på säkerhet.

Både Whatsapp, Viber och andra stora appar som Facebook har börjat använda krypterade meddelanden.

Ingen har samma avancerade lösning som signal men det visar hur intresset ökat för privat kommunikation.

Signal står i en egen liga då de har en öppenhet i sina protokoll. Det finns på så vis inga bakdörrar eller konstiga funktioner som är svåra att förklara.

Det behöver inte betyda att de andra apparna är osäkra men i Signal kan du vara mer säker på att funktionerna är transparenta och öppna ända tills det kommer till de krypterade delarna som förstås gör att allt blir ogenomträngligt.

En sak att tillägga är att även Apples vanliga meddelande funktion är krypterad nu för tiden. En egen kod till varje enhet och varje person jag är att säkerheten på Apples produkter har blivit väldigt hög, Apple själva kan heller inte få fram vad du har skrivit när du kommer till iMessage-meddelanden.

Väldigt många företag jobbar alltså stenhårt för att få kryptering att bli starkare och bättre I sina produkter. Google krypterar nu kopplingen mellan din dator och servrarna för Gmail och andra hemsidor har också börjat med krypterade kopplingar för att öka säkerheten för sina användare. 

Vad är kryptering?

Kryptering har funnits i alla tider. Om du skriver en kod på din kylskåpsdörr där du vill minnas koden 11723 så behöver du kryptera koden för att inte andra som tittar på ditt kylskåp ska kunna se din kod i “klartext”.

Det du kan göra för att kryptera ditt meddelande kan vara vadsomheldt som gör att den som läser inte kan få fram informationen.

Exempelvis kan du lägga på minnet att alltid lägga till ett nummer till varje siffra. Då kommer det stå 22834 på kylskåpet.

Bara du vet att du måste ändra varje siffra genom +1 för att få fram den rätta koden. Men det är förstås inte den mest avancerade krypteringen eftersom någon kan lista ut vad du tänkt efter många försök.

Under andra världskriget använde tyskarna en maskin som kallades Enigmatisk, en maskin som hade olika vred med siffror som man ändrade varje dag. Meddelandet blev bara struntinformation om man inte hade en maskin med samma inställningar. 

De allierade lyckades tillslut få tag på maskinen men fick arbeta i åratal för att lära sig hur den skulle ställas in, men tillslut lyckades de och kunde läsa allt som Tyskland kommunicerade och allt vände.

När det kommer till den digitala världen fungerar krypteringen på liknande sätt. Ditt meddelande krypteras av dina nycklar, en lång kod som är din privata nyckel och en som är din publika nyckel. Förr var man tvungen att hålla ordning på dessa nycklar och hålla den privata hemlig, kär du däremot med Signal så finns nycklarna automatiskt i appen, så säkerheten blir lika bra.


Konversationerna krypteras och kan läsas av personen du skickar till, eftersom appen automatiskt delar rätt nycklar till rätt person i bakgrunden.
Allt som allt är den stora fördelen med Signal att den är gratis. Att den är rekommenderad av flera experter, även en kändis som Edward Snowden har faktiskt förordat just denna app.

Nackdelen är att det är få personer som använder appen. Så du måste själv bjuda in de du vill prata med och hoppas att de vill använda en app till.

Du hämtar appen här…