Apple till företaget, centralstyra personalens telefoner…

För att vara ett företag som siktar på användarvänlighet och häftiga uttryck som ”It just works” så kan Apple ibland vara fruktansvärt stela och hopplösa. För att vara ett företag som hela tiden pratar om ”Think Different” så får man nästan en käftsmäll om man själv frågar dem om de kan bända lite på reglerna.

NewImage

Ska du installera iPhones på ditt företag, så har du kanske 100st personer som ska ha en varsin telefon. Det visar sig att det inte fungerar helt smärtfritt om du är svensk, eller rättare sagt, bor i sverige. Här har de nämligen inget VPP-program för att hantera massköp av appar.

Ska du installera appar och inställningar på massor med telefoner så är det bra att kunna göra det en enda gång, för att slippa öppnandet av varje kartong och klickandet det innebär att reda i alla installationer.
Har du köpt en ny iPhone så ska du få Numbers, Keynote och Pages gratis. Det vet iTunes. iTunes ser till att kolla vilken modell du har och tar bort priset på appen du laddar ner.
Men, är du en Enterprise-person som använder Apple Configurator, så har det programmet ingen aning om att apparna ska vara gratis om du har ny iPhone. Den kräver istället VPP-koder. Koder som du köper i en lista, till allla anställda på samma gång.

Apple Deployment ProgramsVad gör man då? När de vill ha betalt för en app som ska vara gratis? Jo, man tänker att det inte är så farligt, att det kan bli fel ibland och man ringer till dem.

Men, då visar det sig att de inte kan göra ett dugg. För de har inte ett VPP-program i Sverige.
Men kan ni inte skicka enbunt koder då, alla vet ju att det här är ett fel skapat av er och att det är ganska lätt att lösa?
Nä, Apple kan inte böja på reglerna. Apple är styrt av regler, regler som är styrda av andra regler som ingen vet vem som skapade. Personalen själva kan alltså inte, eller behöver inte, tänka själva. De är instället låsta att göra som reglerna säger.

Så, tänker du köpa dig ett gäng telefoner och bor i Sverige så finna det massor med bra grejer, Apple Configurator för att styra telefoner och appar, Apple server för att pusha ut inställningar och det enda problemet är egentligen att de inte riktigt fungerar.

Så, Apple. Snälla ni, fixa programmet. Fixa så lilla Sverige får vara med på riktigt. Siri också för den delen. Det är förbaskat tröttsamt att vi inte har Siri på svenska än. Vi är faktiskt ett land som driver IT och som har massor med IT och utvecklare. Även om vi är små så är vi inte minimala gällande datorer och IT. Vi vill ha lite uppmärksamhet, vi borde få lite uppmärksamhet och vi borde fått det för länge sen.