Appar för barn och utbildning

Är det något som verkligen är värt att uppmärksamma så är det utvecklingen av appar som vänder sig till barn. Det kommer betyda så otroligt mycket för barnen. Om några generationer är både solsystem och tänket hos föräldrar helt förändrat, det är jag övertygad om.

Det finns många bra sidor som testar och skriver om appar och tekniska innovationer. Det kan ibland stanna vid ”en kul grej” för ungarna, men det här är något som verkligen bör tas på allvar av både oss förändrar, av politiker och av tjänstemän inom kommun och landsting. Utbildning kommer att bli baserad på appar som barnen förstår automatiskt. Intuitiva gränssnitt och upplägg som lockar till lärande blir en konst som kommer kunna utvecklas och förbättras till något fantastiskt. I en framtid med medborgare och politiker som inte bara känner på enheterna och plockar lite fördelar här och där, utan verkligen förstår vilken potential som nu finns. I en framtid där elever och lärande bygger på färdiga programvaror, som likt ett spel lockar elever till kunskap. I en sån framtid kommer plattor och datorer vara en grundbult i utbildning. Det leder till att lärare inte behöver lägga all sin tid på att lära ut, vissa delar av dagen kommer att fungera av sig själv genom att elever lär sig själva. I en sån framtid kommer programmerare och utvecklare få vara en del av världen utbildning, för att verkligen förstå och kunna skapa.

Vad som än händer och när det än händer, så är det förbaskat intressant. Det kommer ske otroliga framsteg inom detta och är det något vi fortfarande kan göra bättre än andra, så är det att snabbt och modernt justera och förbättra. Vi har kallats för ”Världens modernaste land” i ett TV-program av Fredrik Lindström. Där pratade Fredrik om oss svenskar som ett folk som är väldigt snabba på att plocka upp nyheter och väldigt undfallande att försvara egna eller gamla traditioner. Det finns både fördelar och nackdelar att vara så, om det stämmer.
Fördelen blir att vi kan klara en sådan sak, som att göra om systemet och snabbt anpassa hur vi lär ut. Eftersom vi är bland de dator-tätaste länderna i världen, gäller samma med smartphones och plattor. Ett skolsystem som gör om en lärobok till en app, som gör om mappar med kurslitteratur till interaktiva upplevelser – där våra hjärnor minns bättre och tvingas delta interaktivt och direkt. Med ett sånt tänk kommer vi kunna komma långt.

Det finns som sagt massor med bloggar som diskuterar och recenserar appar. Jobbar du inom skola, förskoleklass eller förskola. Politik eller kommun, titta gärna på sidorna:

iPad-appar i skolans värld

PappasAppar.se

iPadNytt

Apps in Education

iPaden i förskolan!

iPad i skolan

iPad i gymnasiesärskolan

Appar i förskola och skola