IPRED

Då är det dags att lägga en kommentar om IPRED. En riktigt knepig fråga, man kan jämföra piratkopieringen antingen med stöld, eller med bibliotekdebatten.

Antingen är en hemladdning av en ljudbok ett brott som går att likställa med vilket snatteri som helst, eller så är det inte alls farligt, lika oskyldigt som att gå till biblioteket och låna ljudboken.

Svårigheten med den här debatten är att sanningen ligger någonstans mittemellan. Det är sant att producenter ska få betalt, men det ligger i samhällets intresse att vi tillåter fildelning eftersom det leder till att befolkning får tillgång till viktig information.

Enligt mig är det här en för stor fråga för att lösas av politiker som inte är insatta i frågan, det är för svårt att förutse konsekvenser. Det borde inte ha tagits något beslut i frågan, begriper man inte vad man beslutar om så bordlägger man frågan tills dess att man begriper. Man ska inte ta förhastade beslut.

Skivindustri och producenter av material klarar sig alltid, kan man samla människor kring sig, om folk vill ha det du producerar, så kommer du alltid tjäna pengar. Det är helt ofrånkomligt. Frågan är bara hur du väljer att ta in pengarna…

Tidningar som säljer lösnummer har nu alla sina artiklar ute på internet, där är det helt gratis att läsa tidningen. Hur ska den producenten tjäna pengar när inte kunden betalar? Istället för att ta betalt för ett lösnummer så samlar producenten tusentals personer på sin hemsida, det gör att det blir intressant att annonsera på sidan och vips, där har producenten sin inkomst, men i annan form.

Samma sak kommer gälla musik, film och TV. De kommer alltid att kunna ta betalt, på ett eller annat sätt.

Som slutsats så tycker jag nog att det inte borde ha tagits något beslut kring denna fråga än, dels för att de som beslutar faktiskt inte begriper vad de beslutar om, dels för att det kommer hända mycket de närmaste åren som kommer visa åt vilket håll utvecklingen kommer leda oss. Kanske är dessa lagar totalt inaktuella om ett år, kanske är dom verkligen behövda om fem år… Just nu är det bara ett otyg…

7 thoughts on “IPRED

 1. Jossan says:

  Håller med i det du skriver. Måste dock säga att jag är mer inne på snatteri-linjen. Har många vänner och bekanta inom musikvärlden och det är ett riktigt hårt klimat där ute. Jag tycker att alla dom som jobbar med det här naturligtvis har rätt att få betalt för det dom gör. En låt kostar 9 kr att ladda ner lagligt och kan användas hur många gånger som helst. Det kan ingen säga är för dyrt!

  • admin says:

   Ja, det är inte en lätt fråga precis. Å andra sidan har musiker funnits i hundratals år, långt innan CD-skivor och LP-skivor. Dom klarade sig som musiker genom att spela musik inför publik och få betalt för det. Nuförtiden går inte pengarna till musikerna till största delen, denna fråga handlar mest om att personer som distribuerar och äger avtalen också vill ha pengar, utan att själva spela en ton.

 2. chili says:

  Snygg blogg du har!
  Vilken é din absoluta favoritbakalese? Skriv gärna i vår önskebrunn om du vill ha ett recept:)

 3. sophia says:

  okej, från en fråga till en annan, jag har en boot ini fil, som är felaktig, har du något tips på hur man kan göra för att rätta till det? 🙂

  • admin says:

   Jag behöver tyvärr veta lite mer för att kunna ge något bra svar, vad heter filen och när har du problemet?

 4. Karin says:

  Svår fråga det där….
  Ett är då sant ! – De som beslutar har ju inte en susning om något av det här… =)

  Och du… Du hade ”såå intressanta annonser” att jag klickade på två… 😉 =D

Comments are closed.