Tomtens iPad

iPad.

Nu har jag äntligen fått en iPad att leka med. Jultomten kan bara han vill!

Innan jag verkligen provat den här prylen har jag varit oerhört skeptisk till den här produkten, men nu – som så ofta med Apples produkter – har jag fått krypa till korset.

Den saknar förvisso FaceTime, ingen kamera för att hålla videokonferens. Visst är det ganska tråkigt men å andra sidan är väl FaceTime det enda som Apple gjort på länge som närmar sig floppstatus. Det är verkligen kul att ha på iPhonen, men jag kan ju inte säga att jag använder det speciellt ofta. Kanske om Skype blandar in sig i leken så att man kan prata med video till alla som har Skype blir det intressant.

Men tillbaka till produkten, den är så sjukt trevlig att leka med. Underbar webläsare, underbar programvara. Jag har laddat hem och provat både Pages, Keynote och Numbers, Apples egna varianter av Word, Powerpoint och Excel. Dessa program är så bra att det faktiskt är roligare och smidigare att skriva dokumenten på plattan mot att sitta med dator. Visst, allt material – bilder och sånt som man vill infoga – har jag ju kvar på datorn. Det försvårar ju dokumentskapandet en aning, men det är ju inte Pages fel att jag inte fört över det jag behöver till paddan.

Hursomhelst, så är det fantastiskt enkelt att skapa dokument, infoga bilder och dra runt dessa med fingret dit man vill ha dom… Det finns i vanlig ordning en massa fina mallar att välja på, då är dokumentet nästan klart förutom den lilla detaljen att själva texten är på latin.

Även i Keynote är mallarna fantastiska och jag önskat nästan att jag vore resande säljare så jag fick prova att slänga fram plattan och snabbt presentera min produkt. Fram tills dess får min stackars fru se diverse presentationer som inte har något med verkligheten att göra. Men det bästa med allt är såklart att det är ett så perfekt redskap för att läsa böcker och tidningar, jag köper alla mina tidningar via iPad nu och slipper springa och kasta högar med tidningar efter ett tag, men jag har ändå alla kvar och kan snabbt gå tillbaka till en artikel jag saknar. Nu har även DN, SvD, Expressen, DI och Sydsvenskan egna appar, vilket gör samma sak där, inga buntar men tidningar i mängder ändå. Det här MÅSTE bara vara hur det huvudsakligen kommer se ut om några år, när batteritiderna är ännu bättre och lagringen större.

Även om tangentbordet fungerar bra mycket bättre än jag trodde, denna text skriver jag tex på plattan, så skulle jag nog vilja ha ett trådlöst tangentbord ibland. Så, igår beställde jag ett tangentbord från Apple, i aluminium och med blåtand.

Visst, vi har alla som med skadeglädjens leende då frågar om den då är så ”fantastiskt portabel längre?” Nej, det stämmer ju, Det blir två saker att plocka med sig. Men en bärbar dator går ju inte att köra alls om du bryter bort halva datorn, själv får jag istället en valmöjlighet. Ska jag inte skriva så mycket då kör jag bara med plattan, vet jag att detta blir en roman utan dess like så plockar jag fram tangentbordet. Jag har ju ändå kvar fördelar som en bärbar dator oftast saknar, litet format, längre tid utan laddning, direktkoppling till världens största program och musikbutik, minimal risk för virus och angrepp, toksnabb startuptid, lättare att hitta laddare var jag än är, tack vare att de flesta har en laddare liggande till iPod, iPhone. Enormt utbud av tillbehör som fungerar till min produkt, osv osv.

Spelandet har jag inte haft tid att prova än, eftersom processorn är densamma som i iPhone 4 så antar jag att det inte är allt för stora skillnader, om några.

iPad, en jäkla trevlig produkt. Hoppas nu att programutvecklarna gör om fler appar till iPadversioner, borde gå att göra hur kraftfulla appar som helst med de här möjligheterna.

Jag längtar redan till nästa version, ryktet säger att det blir dubbelkärnig processor och kanske en mindre retinsskärm, den som lever får se.

Hursomhelst, jag är lite kär, i en padda…