MoneyWiz, håll koll på slantarna…

Efter samtal med en väldigt trevlig utvecklare, har vi fått möjlighet att testa Moneywiz. Ett program som finns i en iPhone-version, iPad-version och Mac-version.


I Sverige har vi inte hur mycket ekonomiappar som helst, det finns inte en uppsjö av programvaror för oss som vill hålla koll på pengar. Quicken är en variant, Microsoft Money en annan. Båda dessa har dock nackdelen att de inte riktigt är gjorda för oss svenskar. Så, här har vi appar som är gjorda för oss. Något som vi nordbor kan använda med gott samvete.

Programmet är på svenska och är både snyggt och stilrent. Ett modernt intryck får man direkt. Så, vad är det här för program?

När du startar programmet får du registrera ett konto eller logga in i ett befintligt konto. Det gör att programmrt syncar med Moneywiz servrar och det ska både vara säkert och effeltivt.
En fördel här är att synkandet sker sutomatiskt lite då och då, vilket är en fördel när man som mig glömmer att trycka på synkro iseringsknappen. Däremot verkar drt inte finnas en knapp för att tvinga fram en synk, inte i iOS-apparna i varje fall. En funktion som säkert kommer.

Programmet ska alltså hålla koll på din ekonomi, genom ett tilltalande och enkelt gränssnitt ska du lägga in inkomster och utgifter. Du kan schemalägga båda också, har man samma lön varje månad har du möjlighet att lägga in det i ett framtida datum. Är du duktig och schemalägger både inkomster och utgifter så får du en väldans bra koll på framtiden.

Nackdelen med alla dessa typer av program är den mänskliga faktorn. Det är så förbannat tränigt att registrera alla transaktioner. Det första du tänker på när du kommer hem från affären är inte att registrera din senaste utgift, liksom det inte är det första du gör när lönen dyker in på kontot.

Så, här har vi bekymret. Den här typen av program och appar kräver vissa saker av dig. För att komma till sin rätt och för att visa sin fulla potential.

Men, är du en människa av min sort, en som är duktig ett tag, för att sedan bli slarvigare och slarvigare? Så finns det ändå hopp…

Fördelen i att Moneywiz kommer till Mac, iPhone och iPad är ju att vi alltid har tillgång till någon av enheterna. Det ökar såklart sannolikheten för ordning betydligt, att du kan göra registreringen av utgift direkt på telefonen. Att du ändå får möjlighet att titta på statistik och budgetar på datorn, eller visa grafer och argumentera för en ny platt-TV med statistiken på din iPad. Allt du skriver in synkroniseras, du ser samma saker och har samma information på alla dina enheter, även om du brukar en eller alla.

För när du väl fått in rutin på att registrera inkomster och utgifter, så kan du börja skörda en statistikförälskad människas vackraste konstverk. Du får analyser, du får fantastiskt snygga grafer och diagram. Du får se vad som kostar mest, flest och varför. Du får snittutgifter, du får jämförelser av utfall, budgetanalyser med största möjliga känsla och finess! Med en stil och en känsla kring varje detalj.

Kan man bli förälskad i statistik (och det kan man) så är de här apparna de som vinner skönhetstävling på skönhetstävling! Det är relevanta och intressanta diagram. Och de är så förbaskat snygga! De här graferna är gjorda av någon som älskar att visa grafer, som älskar varenda detalj i en graf. Du kan såklart exportera och maila runt dina grafer, för att visa hur otroligt väl du gör dina presentationer. Bara här har apparna betalat sig. Det är nästan bara Grekland som skulle kunna få statistik att se dålig ut med dessa förutsättningar.

Det här är program som vi varmt rekommenderar, finns minsta möjliga behov av ordning och reda på ekonomin så är detta något att prova. Apparna är om möjligt i dyraste laget, men även där har jag börjat lyssna på en argumentation som säger att appar bör kosta lite mer, om man använder programmet ofta. Att-göra-listor tar ofta rejält betalt för egentligen ganska tekniskt enkla mjukvaror, med det resonemanget. Att man bör betala om man använder appen ofta, kan man tycka vad man vill om. Men det är ett sätt att tänka, i en värld full av appar och full av olika prismodeller. Dessa appar kommer du att använda väldigt ofta, eftersom de bygger på välgrundad info som du måste tillföra för att få nytta av appen. Kan ”todo-apparna” ta så mycket betalt för enkla funktiner så bör MoneyWiz ses som billigt i jämförelse. Dels för att det är genomtänkt, vackert presenterat och med en faktor av nytta, syfte och mål.

Vi behöver det allihop, bättre koll på var pengarna tar vägen. Om det så är finansministern i Grekland som köper appen, eller om det är en snubbe med existensminimum (vilket kan vara samma person) så finns nytta med att se vartåt det lutar. Grafer som är enkla att förstå, information som man behöver, på ett sätt som gör att man begriper läget. När det kommer till dessa appar så behöver man inte vara ekonom, man behöver inte ens vara speciellt intresserad av pengar eller statistik. De flesta vill veta vartåt det lutar, man vill få en varning om det börjar se ut som att man blir fullkomligt black. Eller en varning att kvinnan man lever med är dyrare i drift än man tidigare insett. Man vill kanske få veta om man har råd att köpa prylar för 50 000kr nästa vinter.

Med dessa appar kan du lägga in framtida inkomster, utgifter och skapa din egen budget. En eller flera budgetar. Det gör faktiskt att det blir ganska kul att hålla ordning på sina pengar. Om man har några… En första sak att registrera är såklart utgiften du lägger på själva appen. Sen är du igång… Kommentera gärna och berätta vad du tycker…

Köp appen och läs mer genom att klicka här eller på bilden .

 

 

2 thoughts on “MoneyWiz, håll koll på slantarna…

Comments are closed.