Jawbone Era, bluetooth headset

Det är dags att testa en fysisk produkt, en produkt man kan ta på. Den här gången blir det ett headset, närmare bestämt – Jawbone Era.

Vi vet alla att det finns en uppsjö av headset, alla är såklart fantastiska och guds gåva till öronen. Tyvärr hamnar man som konsument i en situation där man blir tvingad att köpa bra många headset innan man själv känner vilka som är riktigt bra.

Efter några diskussioner innan det här inlägget så har vi som skriver på Ferdi.se tillsammans köpt närmare 20 headset tillsammans, men vi har ett var som vi tyckte var värda pengarna.

Det är ganska lätt att begripa vad ett headset ska klara av, det ska ha ganska bra batteritid, det ska vara enkelt att svara på samtal, det ska höras vad den man pratar med säger och de ska gärna höra vad du säger. Ingen raketforskning, med andra ord. Gör ett headset som liknar en telefon i röstkvalitet, så är du hemma.

Dock så är det här inget självklart, de flesta headset suger fullkomligt när det kommer till det mest grundläggande. Att höra och att höras. Så till den grad att headset ofta hamnar i byrålådan, för att aldrig se dagens ljus igen…

Så, här recenserar vi Jawbone Era, ett headset med fokus på röstlvalitet och brusreducering. Inte bara lite brushantering, utan fullkomlig radering av bakgrundsljud. Fullkomlig tystnad när 20 barn springer runt och skriker i bakgrunden, fullkomlig tystnad när du sitter i en rallybil, full fart framåt. Låter det som önsketänkande? Då fortsätter vi…

Här har vi pudelns kärna: och kärnan är i det här fallet ett headset som använder en teknik som kallas NoiseAssassin, historien säger att det är utvecklat av amerikanska militären för att klara att höras i krigssituationer. Man ska kunna kommunicera och beställa ärtsoppa, när man sitter i sin helikopter. Med kulsprutan i högsta hugg, smattrande hylsor som flyger och en mage som kurrar. Man har insett att även detta smatterband till upplevelse kommer att nå sitt slut. Man måste börja tänka på kvällens middag, som alla andra. Man ringer och beställer ärtsoppa, när man kommer hem från sina snurriga bravader är det förhoppningsvis rätt mat som står på bordet. Detta eftersom man hade just – NoiseAssassin i sitt headset…


Med viss insikt om att fantasin rycker tag i mig ibland. Så är det här med Noiseassassin riktigt bra, otroligt bra! Den du ringer till hör faktiskt inte ett smack av bakgrunden, det var svårt att köpa det argumentet för mig. Inte fan kan det bara fungera? Jag har pysslat med teknik för länge för att tro på funktion… Men, det här funkar.Trots att jag sällan åker helikopter och trots bristande erfarenhet med kulsprutan, finns otroligt många situationer när den här funktionen passar perfekt. Jag kan nu svara i telefon, trots en treårig och en ettårig dotter som sjunger och bubblar… Ännu hellre kan jag svara när de dessutom umgås med andra barn! Andras barn är som bekant fullkomligt rabiata och onödigt högljudda, snudd på sinnessjuka!? Men, nu är de hanterbara. Jag kan dessutom kombinera diverse verkligheter, och ändå nå målet. Mina barn, andras barn OCH alla i en dåligt isolerad bil, när det regnar, på en grusväg, med radion på!
Du kan också stänga av funktionen, varför man skulle vilja göra det vet jag inte. Men det kan säkert finnas situationer då det är klokt, speciellt på festen OM frun läst denna recension och VET att den kan stängas av.Åter igen, så fastnar jag i detaljer, men jag tror mitt budskap når fram. Den du pratar med tror att du sitter på kontoret, oavsett om du ligger i solariet, smattrar ner fiender i Rambo-stil eller då du umgås med dina barn. Du kan svara. Du kan ringa de där samtalen hem till frun från festen, och berätta att det går ganska lugnt till – som hon då tydligt hör.I övrigt har headsetet två knappar, en för att slå på/av och en knapp för att göra resten.

Trycka för att svara, trycka för att få en röst att berätta hur mycket batteritid som återstår, dubbelklicka för att avvisa samtal. Hålla in knappen för att aktivera röstuppringning. Det finns dessutom en sensor i headsetet som gör att du kan skaka det för att svara.


Detta funkar riktigt bra, med iPhone funkar röstuppringningen galant. Jag antar att det funkar lika bra till Android.Dessutom får du en separat batteriindikator på din iPhone. Så att du ser hur mycket batteri som finns i headsettet.


Det går att ladda ner lite olika ljud. Så att headsetet pratar med olika röster. Sensuella kvinnoröster, robotliknande Terminatorröster och TV-spelljud kan väljas på.
Detta är alltså ett riktigt bra headset. Ljudkvalitén är inte på topp, men den är bra. Det är lite bakvänt att du köper ett headset som gör att de du pratar med, får en bra upplevelse ljudmässigt. På ett sätt vore det rimligt att du förbättrade din upplevelse när du nu är stackaren som pyntar en tysenlapp. Men, världen är ibland bakvänd, detta är definitivt inget undantag.Batteritiden är OK och ska man hitta något att klaga på så verkar det finnas vissa som inte får in den i örat på ett bra sätt. Jawbone har en gummigrej som sätter sig i örat, för att du ska slippa en ful bygel. För mig sitter den perfekt, men som sagt, vissa verkar ha öron utan Jawbone-DNA.Till sist. Varför heter den Jawbone? Käkben?
Jo, principen bygger på att ett stift ligger mot ditt käkben. På så vis känner jawbone av när du pratar, genom att dina välklingande ord gör att käkbenet vibrerar. När det vibrerar så vet elektroniken att det är du som pratar. Och på nåt vis gör det att den lättare kan sortera bort annat ljud, och bara ta ljud i nivå med hur mycket vibrationer käkbenet avger.Skumt. Men det funkar. Det funkar sjukt bra, bara att köpa!

Dessutom finns ett halsband att köpa till, som är ett micro-USB-halsband. Det är nästan ett måste. Annars lägger du bort headsettet tillslut, eller så hamnar det i fickan. Och när det ringer så vet man inte vilken ficka, plus att telefonen piper, man får panik, det blir för mycket och allt går åt skogen… Så, ett halsband är bra.

Laddar headsetet gör du med vanlig micro-USB, vilket gör att du slipper en kabel bara för ditt headset.

En funktion till, du kan förstås lyssna på podcasts och musik från telefonen till ditt headset. Något som är av godo under arbetstid. Chefen kollar snett på dig när du springer runt med hörlurar i varsitt öra, han vet att du pysslar med något skumt. Men, har du ett headset i ett öra så tror han att du ser jobbet som så viktigt, att du offrar framgång hos det motsatta könet genom att se ut som en yuppie – för att du så gärna vill vara anträffbar för era kunder.

Du och jag vet att du egentligen lyssnar på radiosändningar från piratradiobåten. Men, chefen fattar inget alls! Alltså. Ett riktigt bra headset. På så många vis, har du en egen. Kommentera vad du tycker om det. Och prata på…

Headsetet kostar 1099kr och du kan köpa det direkt här. Och ett micro-USB-halsband här.