Påminnelser i iOS. En doldis som levererar

16 februari, 2016
Posted in iOS, iPad, iPhone
16 februari, 2016 admin

Påminnelser i iOS. En doldis som levererar

Omnifocus

Ett exempel på hur Omnifocus ser ut i bakgrunden.

Efter att ha provat de flesta appar som tar hand om projekt och “Påminnelser” så är det dags att tänka om. Projektplanering och hantering kan skötas på fantastiska sätt med fantastiska appar. En av de bästa apparna jag har provat är OmnifocusFöre den använde jag Things, båda apparna var väldigt bra på olika sätt.

Tredjepartsappar för påminnelser.

Omnifocus, Things och liknande appar har möjligheter att styra allt, dessutom har du nästan alltid en OsX-app som fungerar på Mac och allt synkar förstås som det ska åt alla håll, även mot Exchange och Outlook.

Things

Things har ett rent och städat utseende.

De är rejäla och fantastiska, appar med massor av funktioner och nya sätt att tänka kring saker. Olika delar av projekthantering tar upp olika mycket plats i apparna och de skapar en helt otrolig utveckling. Därför känns det lite konstigt att jag nu bara använder “Påminnelser”.

Trots alla fantastiska appar så har Apple Siri och den inbyggda programvara “Påminnelser” i alla iPhones och iPads. De är inte det bästa som finns för alla, bland annat är det svårt att ha stora projekt med väldigt många delmoment i “Påminnelser”.
Att köra GTD (en populär metod för hur man ska hantera projekt, påminnelser och livet självt) fungerar om man håller det så smått man kan. Översikt är svårt att få i “Påminnelser”, där är andra appar bättre. Men några saker är helt underbara med “Påminnelser”.

Fördelarna med påminnelser.

apple påminnelse bildI stortsätt så är den allra största fördelen med “Påminnelser” Siri. Att man när som helst kan säga åt Siri vad som behöver påminnas om och dessutom säga åt henne i vilken påminnelselista hon ska lägga in det, är helt oslagbart.

Använda tredjepart med Siri.(överkurs)

Det finns möjligheter att få liknande fördelar med tredjepartsappvr, men det är inte lika smidigt:
Det här åstadkommer man genom att en av listorna är “kopplad” till en av apparna. Lägger jag in något i en lista som är kallad “Magiska listan”, så kan jag senare gå in i tredjepartsappen och den börjar då importera allt som du har lagt i “Magiska listan”.
Visst, det här gör att apparna får in allt du lagt till via Siri, men du behöver oftast öppna appen för att du ska vara säker på att allt blivit riktigt. Att den “dragit in” alla påminnelser och lagt dem på rätt ställe.

Med “Påminnelser” behöver du aldrig oroa dig för något, eftersom appen är inbyggd i systemet, det fungerar i princip alltid. Här har vi det som är så bra, du har en app som alltid är där och som alltid fungerar.
Dessutom synkar den till din iPad (om du har någon) utan minsta krångel. Utan att du behöver registrera ett konto hos de som gör just din app, utan att skriva in lösenord eller något. Det bara fungerar.

 

Påminnelser med Apple Watch

Påminnelser från din klocka, med Siri. Helt oslagbart.

Påminnelser från din klocka, med Siri. Helt oslagbart.

Köper du en Apple Watch så kan du lägga in påminnelser genom att prata med Siri direkt från klockan, något som gör det ännu smidigare.

“-Påminn mig att jag behöver ta ur tvätten ut maskinen om en timma och 14 minuter.”
“-OK, jag påminner dig.”, säger Siri och allt kommer fungera direkt.

Dessutom så kommer alla påminnelser på skärmen, om du glömmer dem. Även det här kan du få att fungera med andra appar, men med Apples inbyggda variant så fungerar det bara.

Ett enkelt system att hantera

Ett exempel på påminnelser, som alla har i sin iPhone och iPad. Samt på iCloud.com

Vill du ha ett enkelt system för att hantera dina påminnelser så är “Påminnelser” en bra start.

Dessutom är det en bra app för dig som provat olika appar men som faktiskt inte behöver alla funktioner från apparna som finns att välja på. Som istället kan tänka dig att skapa några listor och minnas det du behöver genom att lägga in dina påminnelser där.

Dela dina listor med andra.

Sist men inte minst så kan du dela dina påminnelselistor på ett enkelt sätt. Bara genom att öppna en lista, klicka på “ändra” och därefter “Delning” och “Lägg till person”.

Då kan du lägga till någon annan som har iPhone och den personen kommer därefter kunna se allt i just den listan.
Perfekt för dig som vill dela shoppinglistan med din partner eller liknande. Nu kan ni båda checka av eller lägga till vad som behöver handlas eller har handlats.

Dela listor med andra appar

Andra appar kan också dela listor, men då behöver man oftast ha just den appen på båda telefoner eller båda iPads. Något som är svårt att kräva av folk, speciellt om du skulle vilja att några andra också är med i listan.
Om appen kostar 30 – 100kr så kommer du få svårt att få deltagare. Antagligen inte ens din partner, som kanske gillar en annan app för påminnelser…
Vad folk än använder eller tycker om att köpa appar så vet du att de kan dela en lista med dig om de har en iPhone. Vilket gör “Påminnelser”väldigt enkel att använda som grundsystem, då det alltid kommer fungera.

Övergången till Påminnelser.

Precis det här är anledningen till att jag gått över till “Påminnelser”, efter att provat så många system. Någon har alltid delat en lista med påminnelser som gör att telefonen piper och visar de här påminnelserna, vilket gör att man sakta men säkert lär sig och vänjer sig vid Apples egen app. En dag skapar man en egen lista och lägger in lite saker via Siri, en dag skapar man en lista till och man finner sig tillslut vara helt beroende av systemet.
Långsiktiga projekt som är komplicerade har blivit kvar i Omnifocus, men allt annat ligger nu i “Påminnelser”. Delning är en fröjd, synkroniseringen mellan enheter behöver jag inte tänka på och jag blir påmind både på min klocka, telefon och iPad. Sitter jag vid iPad just då så klickar jag “Avklarat” på en påminnelse och den försvinner på alla andra enheter inom några sekunder.

Påminn mig om det här…

Såhär ser appen ut från början. Sen lägger du till egna listor som du vill, dessa blir flikar.

Nuförtiden har Apple skapat en ny funktion som kan kallas “Påminn mig om det här”. Den gör att du kan vara inne i ett SMS och då hålla in hemknappen och säga “Påminn mig om det här”. Då skapas en påminnelse med en koppling till just det SMSet och du kan i framtiden klicka på en liten SMS-ikon i påminnelsen och komma direkt till SMSet som det handlar om. En fantastisk funktion som jag använder om och om igen, för att inte missa viktiga saker.
Dessutom fungerar funktionen i appen Anteckningar. Där kan du på samma sätt säga “Påminn mig om det här” när du är inne i en anteckning som du skulle vilja få en påminnelse kring. En ikon till Anteckningar hamnar i din påminnelse och du kommer till precis rätt anteckning när du klickar där. Om du använder den inbyggda appen för att surfa på Internet, så fungerar funktionen där också. Du kan alltså bli påmind om varje hemsida du tycker är intressent men som du inte hinner läsa just nu.
Sakta men säkert bygger utvecklare av appar in stöd för den här funktionen, så snart kan vi be att få bli påminda i vilken app vi än använder.
Exempelvis appen Drafts, har stöd för denna och du kan koppla en påminnelse till din anteckning i Drafts med rösten.

Desto mer Apple bygger ihop systemet såhär, desto mer kommer man bli beroende av deras egna appar. Att använda rösten är oslagbart på nästan alla platser och i de flesta situationer. Du kan be Siri berätta om vilka påminnelser du har idag (något som inte går att göra om du använder annan app för påminnelser) och du kan skapa och redigera påminnelser när du vill.
Redigera påminnelser med rösten går bara med Siri och “Påminnelser”, inga andra får den möjligheten av Apple. Därför har du enorma fördelar att använda “Påminnelser”.

Visste du?

Att du när du vill kan nå dina påminnelser, dina anteckningar, dina mail och appar för att skapa Pages eller Numbers-dokument på sidan icloud.com. Här kan du som inte har en Mac, ändå få tillgång från en windows eller Linuxdator. Ibland är det enklare att skriva in flera påminnelser eller längre anteckningar från en dator, för att slippa sitta och pilla på en mobil. Här gör icloud.com att allt förenklas.

Bra länkar kring påminnelser:

Fyra tips för att dra nytta av Påminnelser
Nyheter i iOS9

%d bloggare gillar detta: