Brygga Telias Router när du vill använda Apple Time Machine

17 mars, 2017
17 mars, 2017 Fredrik Mattsson

Brygga Telias Router när du vill använda Apple Time Machine

Ibland vill du inte använda Telias egna router, utan istället vill du kanske köpa en router som tar automatiska säkerhetskopior eller som är snabbare eller säkrare än vad standard är från en viss bredbandsleverantör för tillfället.

Det är inte bara att koppla in en router extra och köra, för då kan det bli förvirring och problem.

Vad är det en Router?

Router är dosan som (oftast) står i hallen eller nära huvudjacket – om du har ADSL – en teknik som gör att du får Internet via teleledningarna.

En anledning till att vilja få sin Telia router bryggad är att du har en annan router med andra funktioner och om du vill att den andra routern ska få “styra” så måste din första router få “mindre makt”. Det fixar du genom att “brygga” din router. Det är inte svårare än att veta varför du ska göra det och sen ett samtal bort.

Brygga? Hur?

Det du ska göra är att ringa Telias support och be dem “brygga på distans”. Alltså brygga din router som du har fått och kopplat in från Telia. De kommer berätta att din router på så vis kommer förlora sin ”intelligens” och bara fungera som ett modem, det är precis vad du är ute efter. Eftersom intelligensen och styrningen ska styras av en annan router när dett är klar.

När allt är klart så kan det trådlösa nätverket på Telias router fortfarande vara aktivt, det behöver du också stänga av.

För att stänga av WLAN från Telias router:

Tryck på knappen på sidan av routern för att stänga av sändningen. Håll in knappen i ungefär 10 sekunder så lampan blir blå istället för grön. Då har du stängt av det trådlösa och då är det bara din Time Machine som sköter det trådlösa, vilket är det bästa.
Skulle du glömma eller skippa att stänga av det trådlösa så får du två trådlösa närverk, ett som Telias router sänder och ett som din Apple Time Machine sänder. Det kan vara förvirrande och skapa en del problem i framtiden, därför är det bättre att stänga av Telias om du nu tänkt använda en annan router med inbyggd hårddisk eller backuplösning.

Allt är lättare än det kanske låter.

Det här inlägget blev lite tekniskt och när man handlar inläggen på den här frågan om appar. Men eftersom det är viktigt att ha ett hem där Internet fungerar så bra som möjligt så blev denna text till ändå. Har någon en annan router som gärna sköter nätverket samtidigt som Telias router så blir det en krock.

Exempelvis kan en router som Apples “Time Machine” ge fördelar som automatisk säkerhetskopiering och bättre täckning, men då behöver du brygga din router enligt ovan. För att undvika att båda routrar gör samma jobb och då ”krockar”.

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: