Housepary – Nya sätt att umgås över video och klarar vi ens det?

12 november, 2018
12 november, 2018 Fredrik Mattsson

Housepary – Nya sätt att umgås över video och klarar vi ens det?

Planera när du vill träffa folk genom att direkt i iMessage välja Houseparty och där skicka tid och få svar på vilka som deltar.

unnamed-4Det har verkligen blivit en ny värld av smarta mobiler och av snabbare nät. Billigare uppkopplingar och bättre täckning.

Vi kan umgås i princip hela tiden, på något sätt. Det är bara vi själva som egentligen sätter gränsen i vad som känns vettigt nuförtiden.

På Youtube ser du filmer där par i distansförhållanden ställer en bärbar dator framför sig och har levande ljus och en mysig belysning omkring sig – för att sen ha en “date” med respektive över Facetime eller Skype. Kopplingen är så bra att det är lika som att ses och kör du på dator, iPad eller ännu hellre iPad Pro, så blir också storleken på ansikten skapliga och det känns nästan naturligt.

UNADJUSTEDNONRAW_mini_a91dMånga har hörlurar i öronen och tar en promenad med någon som också tar en promenad men på en annan plats i världen, men trots allt delas aktiviteten med varandra. Själv tycker jag att det är skönast att prata med folk under promenader, då kan det bli tyst en stund utan problem. Det blir inte lika intensivt och det är lättare att prata när det känns som att det faktiskt finns något att säga. Men även om jag har många bekanta som gör detta så har jag så svårt för att få det gjort, för att verkligen umgås digitalt. Det är antingen en fråga om generation eller en fråga om hur öppet sinne jag har, kanske är det lite problem med båda delar för min del.

Till skillnad från många andra så VET jag vilka otroliga möjligheter som finns, jag hjälper folk med sina mobiler och jag fixar så att det fungerar. Men hjärnan är ändå inte bekväm med idén att faktiskt boka en “digital promenad” med en bekant utomlands eller i annan stad. Eller att ta ett videosamtal och låta datorn/iPad/iPhone vara igång efter att mitt ärende är klart. Här är yngre generationer så mycket bättre på det här, i regel. Att umgås med någon genom att tillsammans se en film eller spela något, trots att de befinner sig på olika geografiska platser är mer naturligt. Inte för mig,  men jag försöker koppla om min stackars hjärna. (trots allt är jag 80-talist och Commodore 64 med bandstation var våra utmaningar, aldrig kunde man drömma om att världen skulle se ut som idag på den tiden). Med det dagens app;

HouseParty.

En app som går i resonemangets färger. Som bygger på att umgås digitalt. Över video.

Här har du en app som fungerar både på iPad, iPhone och Mac, det spelar alltitså mindre roll vilken enhet du har. Själva tanken med appen är att skapa små “fester”, därav namnet Houseparty. byggd av företaget Life on Air.

Till alla enheter och hur enkel som helst.

Skärmklipp 2018-11-12 15.32.23

Bubblan visar att jag sänder video, här medan jag skriver det här inlägget.

Du kan dels bara välja “Go Online” och på så vis har du öppnat en liten “fest”, alla på din lista kan se att du är igång och kan komma in till dig. Ni ser varandra och pratar som om ni var i samma rum. På din dator ser du en liten “bubbla” med vad du själv sänder, så att du aldrig glömmer “festen” igång av misstag och på så vis sänder “för mycket”. Något som är klokt när man inte är van vid det här. Dessutom ligger “bubblan” överst och alltså över alla andra fönster hela tiden, vilket gör att du kan byta program och arbeta vidare med det du gjorde utan att behöva tänka mer på att du sänder video. Men du ser alltid att det är igång som en liten påminnelse, något som behövs och som är så litet och klokt utformat att det inte är störande alls.

Skärmklipp 2018-11-12 15.36.54

Muspekare över din bubbla visar dessa snabbkontroller.

För du muspekaren över din lilla bild så ser du en väldigt minimalistisk och tydlig ruta där du kan styra om festen ska vara öppen för vem som helst eller om du vill välja vissa personer. Som att ha en öppen elller låst dörr hemma, i princip. Folk kan knacka och be att få komma in om du låst, men du kan då vara säker på att någon speciell person inte plötsligt är med medan du och gamla kompisar är inne i en djupt engagerad diskussion som alla skulle missförstå som hoppade in mitt i den. 🙂 Annars har du helt enkelt en lista med personer som ser att du har en digital fest igång och de kommer in när de vill om det är öppet.

Houseparty stor

På dator i stort läge

Vill du så kan du förstora bilden och då får du små citat på din egen bild, med lite kul fakta. Är nog tänkt att vara förslag på samtalsämnen om de skulle råka ta slut. Det visar på hur genomtänkt den här appen faktiskt är. Men ingen onödig information och inget trams, bara det som behövs och sen kan du fortsätta med det du höll på med.

Gratis!

Väldigt kul idé och appen är dessutom gratis.  Det enda som talar emot alla appar med roliga idéer som denna är användarantalet. Det är alltid bara några få av de du känner som faktiskt har ett konto hos Houseparty och utan att de är inne i appen från någon enhet, så kommer de inte heller se när du har en “fest” öppen. Där faller lite av själva syftet.

Dela länk…

Du kan dela en länk till din fest på andra plattformar. Kanske berätta att du har en fest igång på din twitter eller på din facebook. Du kan faktiskt skriva ett inlägg och berätta på bloggen eller helt enkelt skicka runt länken till de du vill ska vara med. På så vis kommer ni som vill att ganska snart vara en skara människor som alla har ett konto och då blir allt enklare och roligare framöver, när ni kan hoppa in till varandra och mer spontant umgås än vad man gör när man ringer någon, vilket oftare är kopplat till ett specifikt ärende,.

Kontroll och snabb åtkomst.

Du bestämmer altså det mesta i den här appen men med minsta möjliga antal knappar och reglage. En tydlig och enkel app som ändå gör ett ganska enormt jobb i bakgrunden, med att få alla videosändningar att bara “fungera”. Såhär tror jag det kommer bli mer och mer framöver.

Bild 2018-11-12 kl. 17.28

Planera när du vill träffa folk genom att direkt i iMessage välja Houseparty och där skicka tid och få svar på vilka som deltar.

Kanske är man 3-4 kompisar som ska träna ikväll men där man inte längre bor på samma plats eller har samma gym. Då går det lika enkelt att gå in i appen på iPhone och starta, när du börjat träna. Dina kompisar hoppar in när de ser att du kommit igång och när de själva är igång och sen är det bara att ha varandra med sig. Det är även lätt att bjuda in genom att skicka länk men även genom att det fungerar som egen knapp i iMessage.

Snabb åtkomst till knappar som ljudlöst gör att det kan hända saker i den vanliga världen och om någon kommer fram och pratar med dig  i verkligheten så är det snabbt att stänga av sändningen av ljud och då kan alla andra kompisar fortsätta utan att höra ett samtal de inte kan vara med på.

Du hittar appen genom att söka på App Store efter Houseparty eller genom att klicka här… för att komma till deras hemsida.

256x256256x256

Facemail, som bonus.

Till sist så kan jag tipsa om att de som utvecklar appen Houseparty nyligen släppt en ny app som heter Facemail, det kommer kopplas samman så att du kan lämna meddelanden om ingen svarar på Houseparty. Den har jag inte provat ännu, men handlar om att skicka videoklipp till sina vänner istället för text. Tillsammans gör tjänster som dessa att användarantalet ökar för båda apparna, vilket är väldigt bra och det förenklar för de som vill använda de här regelbundet. Video är nutiden och mer och mer video blir också framtiden. Houseparty är en del av gänget som kommer ta oss och kanske våra vanor och rutiner till en annan framtid. Förhoppningsvis där fler är sociala och där färre är ensamma. Här är en video som visar mer om Facemail:

Andra stora aktörer satsar på video video video…

Snapchat och Snap Camera satsar på liknande saker med sina grupper, där du nu kan ringa flera personer samtidigt med video, också från dator. Skype gör lika och Apple har i senaste versionen för sitt iPhonesystem ändrat i appen Facetime så att du nu kan vara ca 30 personer samtidigt i en videochatt. Google satsar på Hangouts som klarar liknande saker. Det här är en krävande teknik så det kommer vara lite hack och hopp ett tag men med snabba uppkopplingar och fiber på fler och fler platser så är detta en av sakerna som faktiskt erbjuds. Var vi är börjar bli mindre viktigt. Vad vi gör börjar bli mer viktigt. Att vi syns online kan påverka mer på en minut än vad ett tal till hela din samlade stad skulle göra på flera timmar, om du nu fick alla att komma till samma plats.

Så jag tror på en riktigt intressant framtid gällande video, både socialt och kring affärsmöten eller sändningar. Det gör att vi kommer kunna resa mindre på gott och ont, men en sak som är på gott är att det blir snabbt och effektivt och det hjälper miljön rejält när möten kan skötas såhär.

Video över länder och tider…

För några veckor sedan hade jag videomöte med en kollega i Indien som efter lite information om läget gick in och tog bort ett slags skräpkod som hamnat någonstans på den här sidan men som jag då inte hittade. En timma senare hade han fixat allt och vi ska bygga en hemsida till olika restauranger ihop inom kort. Pengar förs över enkelt och vi kan ses varje dag om det skule behövas. Om vi behöver en talang kring videoeditering som råkar bo i USA eller varsomhelst så är det samma sak. Introducera varandra och sen jobbbar gänget vidare.

De som kan anpassa sig till det här kommer få en enorm fördel mot alla andra i landet. Vet du dessutom hur du marknadsför dig på ett bra sätt och lär dig bygga automatiska system för utskick och annat så har du en verksamhet som är digital och så mycket enklare att sköta än någonsin förr. Jag kommer skriva mer om detta då det finns massor att gå igenom. Nu nöjer jag mig med att avsluta med att den här appen är jäkligt bra och vi kommer få se mer av gänget som gör den.

Vad tycker du om appen? Kommentera gärna och berätta om den eller viken app du tycker är bäst, och hur du använder video i ditt liv. Det behövs tips hur vi smart kan utnyttja video mer och oftare.

/Fredrik Mattsson

Glöm inte att gå med i vårt nyhetsbrev där denna app och många andra mailas ut gratis till alla som är med. Du kan snabbt och enkelt anmäla dig genom att klicka här direkt…


 

, , , , , , , , , , , , ,

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: