Ansiktsigenkänning

17 november, 2018
17 november, 2018 Fredrik Mattsson

Ansiktsigenkänning

fingerprints-FB-1Vi har genom tiderna provat många olika sätt att identifiera oss på tekniska apparater. En stor del har varit fingeravtryck, eftersom den delen också blev så stor inom brottsbekämpning så har det känts naturligt att det ska vara avtrycket som ska vara bas för år identifiering.

Efter det har massor av andra saker provats, linsen i ögat har skannats och hela handen används ibland för att starta saker. Alla har sina fördelar och definitivt nackdelar, eftersom det visat sig att vi förändras biologiskt så är en dators exakthet inte så naturlig att köra med.

Nu börjar det dock luta mot att ansikten är framtiden. Iallafall är det vad jag tror. Det tror jag mest eftersom det är så många som tjänar på att just använda ansikten.

Apple har börjat öppna iPhone och dator med att läsa av ansiktet. Då skickas signaler ut som tittar i 3D- på ditt ansikte, det räcker alltså inte med att hålla på ett stort fotografi på en person i naturlig storlek för att bli inloggad. Du behöver själva ansiktet.

Det som gör att det kommer bli standard tror jag är för att alla stora bildhanterare nu lägger otroligt med pengar och forskning på att hitta just ansikten. Facebook, Google, Apple och Microsoft. Alla vill de hjälpa dig att hitta VILKEN vän du just tog kort på, vem som gjorde vad. Då kan du enkelt dela alla bilder till rätt person eller på nätet tagga rätt personer. Det gör att bilderna även hamnar på den taggade vännens flöden och på så sätt blir det mer aktivitet för de sociala nätverken och vänner till alla taggade personer kommer att se bilderna istället för bara dina vänner.

facial-recognitionDet här kommer göra att företag oavsett tjänst kommer snöa in sig rejält på att tyda ansikten, hitta ansikten, identifiera ansikten. Slå det samman med möjligheten att slippa skicka med hårdvara för fingeravtryck utan att mjukvaran istället (iofs ofta tillsammans med en skyddad krets) så kommer företagen kunna sälja sin variant och på så vis tjäna pengar utan att behöva tillverka eller köpa in stora knepiga produkter.

Då kan tekniken fortsätta att bli mindre och mindre. Fler och fler delar försvinner och istället för fingeravtrycksläsaren kan istället en mer avancerad kamera, på samma plats som den förra, finnas i tekniken.

De sakerna, vårt behov av säkerhet och företagens behov av att hitta bra sätt att identifiera oss – kommer göra att ansikten blir framtiden i identifiering, tror jag.

Det kommer alltid finnas alternativ ovh ibland går det inte med just ansiktet för att komma in på platser, men det verkar som att ansikten kommer kunna vara det stora sättet att sköta saker på.

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: