Få allt att bli svart på nya iPhone

28 december, 2018
Posted in appar
28 december, 2018 Fredrik Mattsson

Få allt att bli svart på nya iPhone

bild på ipad och iphoneX med smart inverteringNu när iPhone X och efterföljare har tagit bort hemknappen, så har intresset för en svart bakgrund blivit större. Även innan fick fler och fler appar stöd för det, bland andra iBooks, vilket gjorde att appar där du läser något i blir lättare att hantera.

Om du läser i mörkret så är det skönt för både dina ögon men kanske än mer för eventuellt sällskap som ska sova bredvid dig och vill undivka en lysnade vit skärm.

Så, lösning heter “Dark Mode” och du kan hitta den inställningen lite här och där i dina appar.

MEN. Det finns en lösning till, för dig som vill ha svart bakgrund när appen inte tillåter det. Eller när du surfar, eller ska läsa text i vilken app som helst.

I dina inställningar har Apple lagt till nåtot som kollas för “Smart invertering av färger”.

Det gör att själva systemet vänder på det mesta, men det blir inte hopplöst hemskt som ett negativ av ett fotografi, därav tillägget “Smart” i “Smart invertering”, tror jag.

Systemet ser till att bilder inte ändrar sig och en del andra saker, vilket gör att du får en upplevelse som helt liknar “Dark Mode”. Mailappen blir exempelvis fantastiskt, alla inställningar och allt annat får du plötsligt i “Dark Mode”.

Men, självklart kan datorer göra saker lite fel när något ska vara “Smart”, så det finns ett sätt att enkelt ställa in så att du slipper krångla. Med ett trippelklick kan du faktiskt ha inställningen, så att du när du vill kan aktivera eller avaktivera “Dark Mode överallt-smartheten”.

Häng med, detta behöver du bara göra en gång sen har du inställningen kvar:

  • Öppna inställningar.
  • Öppna Allmänt
  • Öppna Hjälpmedel
  • Längst ner (i min nuvarande uppdatering) finns “Hjälpmedelsgenväg”, öppna den.
  • DÄR ser du “Smart Inverneting av färger”. Klicka i den och gå ur.

Nu kan du på din iPhone Trippelklicka på sidan så aktiveras färgbytet. Klicka lika igen får att återgå.

På din iPad trippelklickar du istället på hemknappen för att få samma funktion.

Skärmklipp 2018-12-28 16.41.35

Video hur du stället in trippelklick med Smart invertering:

Här är en video, klicka här eller på bilden för att titta hur du ställer in. På slutet går jag in i vanliga mail och trippelklickar för att visa hur enkelt det byts fram och tillbaka.

Nu har du gjort det enklare att vara omkring dig när det är mörkt, läs något på biografen för tusan. 😉 Nu har du gjort mobilen snyggare och när du vill att allt ska vara som vanligt igen, så trippelklickar du. Fram till dess kommer alla undra varför din alla sidor är snyggare än deras, trots att ni har samma mobil.

God fortsättning!

PS. Lär dig skapa egna appar, utan att behhöva kunna programmera. Samhället drivs av appar och programmerare just nu, alllt behövs. Har du en idé för en app men är rädd att det ska norpas av någon när du försöker förvekliga? Då kan detta vara precis din grej. Kolla filmen för att se hur det fungerar. Sen går du vidare genom att klicka här…

Här finns sidan som inte bara visar sammanfattningen utan där du i detalj kan gå vidare i hur du ska skapa en app. Vet du någon som har en bra idé så är det samma sak, istället för att de delar sin idé och riskerar att någon annan gör den först, skicka den här länken och hoppas att de får igång sitt projekt. DS

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: