Ge hela världen en infektion med Plague Inc

9 januari, 2019
9 januari, 2019 Fredrik Mattsson

Ge hela världen en infektion med Plague Inc

Det finns ett spel som då och då hamnar på topplistan. Just nu är spelet med i toppen igen och det är dags att skriva några rader om spelet Plague Inc.

Ett spel med ett intressant sätt att lägga upp allt. Din uppgift är att vara en epedemi och börja i ett visst land. Du ser under hela spelet en hel karta över världen som sakta men säkert får små röda prickar för varje ställe där du spridit ditt virus eller din bakterie.

Målet är att ta över jorden.

Målet med spelet är alltså att skapa en epedemi som ska sprida sig så mycket som möjligt och få fler och fler egenskaper, varpå fler och fler dör av sina smittor.

Samtidigt slåss du mot mänskighetens forskare som börjar kämpa med ett motgift så fort de inser att smittan är farlig. En indikator visar hela tiden hur många procent som är kvar innan människan lyckats lösa allt. Du kan se i antal dagar eller i antal procent hur nära mänskligheten kommit att forska fram ett motgift.

Från början smittar din epedemi dåligt och klarar sig dåligt mot mediciner, köld, värme.

Men sakta med säkert sprider sig din smitta och du får då poäng, dessa poäng kan du använda för att göra din smitta spridbar via vatten, via luft eller kreatur. Eller så kan du använda poängen för att göra smittan farligare, folk får utslag, blir paranioda eller får inflammationer. I den tredje kategorin kan du förbättra egenskaper för smittan, se till att den klarar olika klimat, att den klarar olika mediciner eller att den manipulerar sig själv så att männiksornas forskning för ett motgift, förstörs eller försenas.

Spelkänsla.

Hur kul det här låter vet jag inte, men det är grymt hur man kan fastna i detta och hur kul det är. Hur länge ska jag försöka satsa på spridning för att sen köpa symptom för poängen, eller ska jag försöka sprida via symptom? Vissa symptom får människor att bli mindre produktiva och vidare kan de tappa förståndet, något som kan hjälpa för att få motgiftet att utvecklas sakta.

Det finns vissa platser på jorden som du behöver smitta innan alla flygplatser och hamnar slås igen. Island, Japan, Fillipinerna osv. Dessutom får inte smittan vara dödlig nog att slå ut folk snabbare än det smittar nya. Då kommer du inte komma vidare till alla, vilket är målet.

Det här kan låta som ett hemskt koncept på sätt och vis men det är faktiskt väldigt lärorikt. Elever spelar detta i vissa skolor för att automatiskt öka förståelsen för hur WHO arbetar och hur infektioner och epidemier sprids i världen.

Scenarion.

Förutom allt detta så är det här spelet otroligt levande i forum och i egenskapade världar. Det finns officiella paket som gör att du kan spela “Galna Ko-sjukan” eller “Svininfluensan” men det finns också specialpaket som gör att du kan spela “Apornas planet” eller “Vampyrscenario”. Dessutom kan du låsa upp ytterligare och få spela allt, alla scenarion som folk skapar själva. Ibland är dessa fantastiska och otroligt fantasifulla. Med massor av nya symtom och vägar framåt, som passar logiken i just det scenariot.

Dessutom finns spelet till Android men även i en annan version “Evolved” till konsoler och datorer. För att verkligen se hur komplett serien blivit så finns det även ett brädspel, som ser ut såhär.

Pris

Själva appen köper du först, sen kan du välja att låsa upp olika delar. Här kan du välja allt, för ett rabatterat pris, eller att automatiskt få några fördelar för ett mindre pris. Antingen köper du allt i ekonomipris eller så lägger du ut en tjuga för en viss del, och sen en tjuga till för en annan.

Själva grundspelet räcker nog för de flesta, men jag köpte själv en extra grej efter någon månad. När jag fortfarande pysslade med spelet en månad senare så köpte jag ytterligare en sak, för att till sist köpa alla delar. Det hade varit billigare om jag uppdaterat alla delarna direkt när jag ändå började. Men sånt är livet.

7 kr börjar spelet på, utan tillägg eller annat.

Forum och howto.

Spelet växer och växer, det finns massor av instruktioner och olika taktiker att läsa om och titta på, samt forum och diskussioner kring hur saker ska göras och vad som fungerar bäst. Dessutom kommer det hela tiden nya banor från skaparna och ännu fler banor från användare som sitter hemma och gör fler och fler varianter på spelet. Det kommer uppdateringar som förbättrar grafik och som förbättrar spelbarheten hela tiden, något som gör att spelet känns levande och aktuellt.

Sammanfattning.

Vill du prova ett spel som är väldigt annorlunda och som samtidigt är strategi i bästa klass, som passar storleken av en iPhone men som också har en egen variant för iPad, konsoler, Windows eller sällskapsspel för dig som inte vill använda el alls? Då är det här ett av de mest beroendeframkallande spelen som finns.

Det här spelet har som sagt kommit som brädspel, eller sällskapsspel. Det går att beställa direkt via appen och hemsidan. Ett spel jag inte provat ännu men som utvecklarna kanske skickar över någon dag.

Prova det här spelet om du gillar att klura och fundera, samtidigt som du får rejält stressiga utmaningar.

, , , , ,

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: