24 mars, 2019 Fredrik Mattsson

Ska staten styra så teknikbolag hjälper rätt?

På många sätt är teknikföretagen, inne på så många områden av våra liv att det inte liknar något som vi någonsin varit i närheten av. Det minsta de kan göra är att lägga mer fokus på att se till att kunderna ska få det så enkelt som möjligt. När det finns tekniska möjligheter men där det går att stoppa en konkurrents kund från att komma vidare så bör det finnas en morot för företagen att se till så att det fungerar ändå.

Har en butik ett system från Apple installerat och VISA som backup, så får vi inte hamna i en värre situation än var vi är med laddare till telefoner, där den ena inte fungerar till den andra. Då borde vi alla vara intresserade av att en kund med en mobil från annan tillverkare kan användas, även om det då går licenspengar till företaget som åker snålskjuts.

Där är det bättre att staten eller någon organisation som inte måste göra vinst, ser till att teknik i samhället fungerar så smidigt som möjligt, med bidrag för att släppa igenom varandras kunder eller hur det nu kan gå till för att förenkla förr medborgaren, oavsett om medborgaren gillar Apple eller Samsung, Facebook eller Twitter eller oavsett om de exempelvis är avstängda från Google. Vi bör veta såna saker, hur mycket utländska bolag kan påverka våra medborgare. Det handlar inte längre om att en medborgare köper en produkt eller två, från ett bolag i annat land. Här närmar vi oss att bolagen både vet mer och kan påverka mer än vad något svenskt företag, någon svensk institution, någon myndighet eller ens säkerhetstjänsten. Samma gäller för alla länder, utländska bolag har en makt över egna intressen som aldrig förr prövats. Vilken makt har bolagen och vad händer med en medborgare som ett eller flera bolag stänger av, eller vilken makt har de olika bolagen beroende på hur stora kundgrupper de har, beroende av vilka tjänster de har? När vi enskilda personer redan nu är så tätt sammanlänkade och ger bolagen information om saker som ingen annan vet, vad händer då om allt går bra och vad händer om allt går dåligt? Är det inte klokt att få ordning på bara dessa två utfall, det är knappast komplicerad spelteori och vi borde vara intresserade. Alla länder borde vara intresserade av vad utvecklingen kan bli när bolag får större makt och kunskap än hela nationer tidigare haft. Vad händer om informationen läcker och vad händer om det fortsätter som det gör nu?

party glass architecture windows

Desto närmare teknikföretagen kommer individen desto mer kommer det handla om politiska val som måste göras. Vilka enorma konsekvenser “Social Media”-företag fått för liv och död eller för revolutioner i vissa länder. De har faktiskt påverkat val i den största stormakten värlen sett. Den styr vilka nyheter vi får och styr vilka budskap en person ska ta emot beroende på om medborgaren fått profilen “lättmanipulerad” eller ej. Det här måste vi som folk ha koll på, har vi inte koll så måste vi försöka. Vi som individer kan inte forska om det här och vi har inget verktyg mot något vi inte gillar förutom att en enda person bojkottar, till följd att individen får betala ett socialt pris och i framtiden kanske också ett ekonomiskt pris, när teknikbolagen nu också är inne i betalningsstrukturerna. Lika stora konsekvenser som det blir för “social media”, kan det bli när hårdvara styr vem som får betala för vad, klicka på vad eller se mer om vad, om vi får en framtid där vi inte bryr oss hur det här går till eller hur vi skulle kunna hålla jämna steg med förändringarna.

Än så länge är det fantastisk att vi går framåt så fort och den här tekniken kommer förenka och förbättra. På samma sätt som Facebook förbättrade och förenklade kommunikation när de startade och gjorde saker som ingen trodde var möjligt, så snabbt. På samma sätt kommer stora IT-bolag närma sig oss och ha hand om vår hälsa, vår ekonomi, vår kommunikation och stora delar av våra företag, något de redan idag dominerar. Det behöver finnas en politisk vakenhet när vi låter teknik styra större och större delar av våra liv och när bolag har enorm makt över medborgare i varje land.

Någon kanske tänker att Datainspektionen räcker, de tar väl hand om allt så det räcker? Men de är fokuserade på personuppgifter, de ska se till att alla sköter sig i koppling till det. Men jag menar att utländska bolag kan kontrollera personer helt utan att de gör något fel i Datainspektionens ögon. Jag menar att vi bör ha en liknande organisation men som fokuserar på VAD det här kan leda till och när vi blir påverkade som individ, som grupp eller som land. Det finns nyckelpersoner som styr bolag som kan ha större makt än många av våra politiker, genom beslut de fattar på andra sidan jorden. Att vi önskar oss demokrati men låter andra styra utan att ha koll på hur illa det är eller kan bli, eller koll på vad vi kan göra och vad vi vill.

working macbook computer keyboard

Det kanske inte behövs idag, men det kan vara försent imorgon. Att något går snett mot vad vi hade önskat. En grupp som funderar och analyserar hur stora teknikbolag styr våra liv, ellet hjälper våra liv och vad som är däremellan. Vad vi önskar och vad vi får. Hur vi kan försöka förbättra för vanliga människor.

Det är en politisk del som jag saknar i Sverige. En del som ser att tekniken innehåller en makt som kan förstärka eller försvaga olika delar av samhället och individ. En del som ser att teknik är fantastiskt och som vill att det ska gå framåt, men som hela tiden försöker hänga med i hur det påverkar oss och som kanske i samråd med stora bolag kan komma fram till fler perspektiv än att tjäna pengar och hålla marknadsandelar.

, , , , , , , , ,

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: