28 oktober, 2013 Fredrik Mattsson

Pages – skriv dokument och var bortskämd med stil…

Nu har det kommit en uppgraderad version av Pages till iPhone, iPad och Mac. En app som kan liknas med Word från Microsoft, men anpassad för att finnas och användas i olika enheter.

Dra och släpp bilder, diagram och flytta runt saker hur du vill.

Behöver du kunna skriva riktigt fina dokument, är Pages vägen att gå. Jag minns inte dagen där behovet plötsligt var skapat. Men en dag var jag plötsligt van att kunna skapa ett dokument i Pages på min iPhone, dra och släppa en bild jag tagit, skriva lite text om allt och sen komma hem för att fortsätta på datorn.
Där samma dokument väntar på mig, så att jag via iCloud bara kan fortsätta där jag var. För att till sist inse att jag behöver finjustera allt när jag sitter med iPaden.
Otroligt smidigt, och en funktion som jag idag inte kan klara mig utan. Jag är bortskämd. En dag blev jag personen som helt enkelt behövde de här sakerna…


Men, tillbaka till appen, eller apparna. Det här är en serie appar, som likt Word, Excel och Powerpoint istället heter Pages, Numbers och Keynote.
Alla dessa är fantastiska program som är gjorda på ett minimalistiskt och snyggt sätt. Dessutom kan du idag gå in på iCloud.com och där skapa dokument också. Hur smidigt som helst. Sitter du på en dator med Windows eller Linux, kan du alltså skapa och redigera dokument ändå. Gratis via iCloud.com – utan en enda grej installerad (förutom webläsare av skapligt ny modell) på datorn.

Apple må få kritik för att det inte händer så mycket på ”blow my mind”-fronten, kritik som jag kan tycka är befogad. Men kvalitén på den här serien är då inget att tjafsa om. Skriv ut direkt från appen, spara och skicka dokumenten direkt som PDF eller som Word-filer, diagram i 2D och 3d, utgå från nya och klassiska mallar för att få riktigt snygga dokument att utgå ifrån. Dessutom kan du kommentera och få feedback från andra.

Nyligen läste jag en artikel som handlade om försäljningen av nya iPhone 5C och att den går ”mindre bra”.
Den billiga modellen säljer inte lika bra, helt enkelt. Kontentan av artikeln (som jag glömt var jag läste, men som jag bifogar om jag hittar) var att en prykologisk effekt kring Apples produkter är att den är lite mer ”premium” än andra. Lite snyggare, lite smidigare och dyr.

En billig variant gör inte att man kan vara så stolt när man slänger upp mobilen på bordet. Jag kan nog hålla med i delar av det resonemanget. Någon har tänkt åt dig, det är snyggare, mer ordnat och allt finns där det ska finnas.

De här apparna håller i det resonemanget, mallar och hjälpredor gör att det blir snyggt. Dina grejer ser lite coolare och snyggare ut än för han som kör den där gamla wordversionen på PC-burken.

Är du en bokskrivare så är det dessutom bara att importera alla dina välskrivna alster in i iBooks Author, en app för att göra iPad-böcker, så att allt är anpassat och så att video och media fungerar och hamnar rätt.

Utbildning i det hela, finns också på svenska. Du kan lära dig mer genom Apples hjälp på länken:
Pages Hjälp

Kika mer här:
Pages – Mac
View In iTunes

Fredrik Mattsson

Gillar att skriva, gillar teknik, gillar nördiga produktivitetsgrejer. Gillar mina två barn, gillar mitt jobb och jag gillar tydligen en jäkla massa. Det gillar jag också!
%d bloggare gillar detta: